Csoma Zsuzsanna Éva Család- és Rendszerállítása Debrecenben

******* EGYÉNI ÉS CSOPORTOS CSALÁDÁLLÍTÁS, RENDSZERÁLLÍTÁS ******* ÖNISMERETI-, ÉLETVEZETÉSI TANÁCSADÁS, SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉS

Miért érdemes segítő képviselőként tagja lenni a csoportnak?

Ahhoz, hogy a csoportos családállítás vagy a rendszerállítás működjön, szükség van arra, hogy un. segítő képviselők segítséget nyújtsanak az állítások lebonyolításához. A csoport tagjai kölcsönösen egymás rendelkezésére állnak abban, hogy a kijelölt családtagokat a térben/mezőben megjelenítsék. Az állító a képviselőket – két kezét hátulról a vállukra téve – bekíséri és elrendezi a térben.

Akit segítségre kérnek fel, az átadja magát azoknak a fizikális (pl. zsibbadás, hő vagy hidegérzet) és érzelmi (pl. harag, szeretet, vonzalom) érzeteknek, indulatoknak, késztetéseknek és gondolatoknak, melyek az állító képviselt családtagjának érzetei, gondolatai. Mindezekről az állításvezető kérdéseire beszámol, tükrözi ezeket.

Mások rendszereibe képviselőként betekintést nyerni, viszonyokat, összefüggéseket átélni, mély és erős érzelmeket megtapasztalni különleges dolog. Nemcsak adok, azaz megajándékozok valakit aktív jelenlétemmel egy-egy képviselet során, hanem kapok is ezáltal. Mindaz, amit képviselek, megtapasztalásaimat, megéléseimet gazdagítják.

Élményszámba mehet, ha megtalálnak azok a témák, amelyek titokban engem is feszítenek, csak még nem jutottam el odáig, hogy önállóan dolgozzak rajta. Hiszen nem véletlenül találnak meg képviseletek.

Sokan a segítő képviselő pozíciójában megmaradva dolgozzák fel saját témáikat, élik át mások képviseletében azokat az érzéseket, mondják ki azokat a rendszerhibákat és korrekciós mondatokat, melyeket sajátjuknak ismernek fel.

Megérintettségünk növeli bennünk az empátiára való készséget és az átélés ereje saját korrekcióra szoruló helyzeteinkre való ráébredést eredményezhet.

Továbbá más emberek rendszerébe, érzéseibe, viszonyainak megélésébe belehelyezkedve előbb-utóbb felhagyunk az ítélkező magatartással is. Rájövünk ugyanis, hogy senki sem tökéletes, mindenki az életnek nevezett kirándulás rögös útjait járja.

És nem utolsó sorban, jó látni azokat az arcokat, melyek kisimulnak, megszépülnek egy-egy családállítás végére, vagy terápiás folyamatban a hónapok múlása alatt, azokat a tekinteteket, melyek kinyílnak, magabiztosabbá lesznek kitartásuk nyomán.

A gyakorlatban a segítő képviselők alapvető szabályok betartásával működnek:

A képviselők között nem megengedett a párbeszéd, csupán az állításvezetővel való egyeztetés után.

Ugyanígy mozgás- és cselekvési szándékukat is egyeztetik az állításvezetővel.

A képviselők a térben lassú mozgással közlekedhetnek.

A csoportos munkában segítőként való részvétel hozzásegít ahhoz, hogy majd a saját munkában megtapasztaltakat később elfogadjuk, a kapott képeket, oldó mondatokat integráljuk. Az is támogatóan hat, hogy láthatjuk nem vagyunk egyedül gondjainkkal, más is viszi, leteszi a maga csomagját. Átélhetjük, segíthetjük a másik ember megoldás felé vezető lépéseit, állításának, felszabadulásának sodró erejét. Sőt, látva, hogy a csoport empátiája megtart, bátrabban indulhatunk neki saját megoldásaink keresésének. Hiteles tapasztalattá válik eközben a másik ítéletmentes és szívbőljövő elfogadása, nemkevésbé - gyönyörködhetünk társaink arcának tisztábbá, fényesebbé válásában, tartásának, kisugárzásának erősödésében.

Köszönöm, ha megírod tapasztalataidat, hogy véleményed gazdagítsa oldalamat!

 

 Résztvevők visszajelzései ebben a témában:

 

Miért szeretek családállításra segítőképviselőként menni?

Azért, mert empatikusabbá tesz (és úgy gondolom, hogy a munkámban és a magánéletemben nagyon fontos szerepet játszik az empátia).

Azért, mert szeretek segíteni másokon.

Azért, mert jó időtöltés.

Azért, mert fantasztikus élményeket kapok.

Azért, mert a képviseletek által a saját gátjaimat is meglátom, azok gyakran oldódnak, vagy az oldás irányába mozdulnak. Rengeteg nehézségre rávilágítanak, amelyeket én magam (a saját életemben is) megélek.

Azért, mert energiával töltenek fel. Vannak olyan állítások, amelyekben (és amelyek által) a saját pozitív tulajdonságaim erősödnek meg és törnek elő.

Azért, mert a hétköznapokban sokat segít egy-egy képviselőként megélt érzés, gondolat, kimondott (vagy kimondatlan) szó, mondat.

Köszönöm, hogy lehetek képviselő is!

Molnár Fruzsina Eszter

___________________________________________________________

Segítő résztvevőként szeretném megosztani tapasztalataimat.

Állítóként és segítőként is voltam már máshol is családállításon. Segítőként többször. Azóta tudatosan választom a segítő szerepet, mint most is. Minden alkalommal fantasztikus élményben volt részem.

Amikor "beköhögtem" magam a segítő szerepébe (a köhögésem jelezte számomra is, hogy érintett vagyok az állításban), a szerep megélése közben visszaköszönt a saját életem. Párhuzamban játszódott le bennem a szerep és a saját valóságom.

3 szál indult el a változás útján, oldódott meg, íródott át a saját életemben is. Egy szál ott helyben megszakadt, szertefoszlott.

A második segítői szerepre választás során szintén egy saját lelki problémám oldódott fel.

Sőt, kívülállóként is érzékeltem a rám vonatkozó helyzetek oldódását. (Az energia oda megy, ott hat, ahol szükség van rá. :) 

Elvárások nélkül mentem, és csodákban volt részem.

Biztatok mindenkit, hogy segítőként is vegyenek részt, mert ugyanolyan lehetőségük van a helyzetük megoldására, mint állítóként. Nemcsak másoknak segítenek, hanem saját maguknak is.

Vernika Judit Kata

§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 69
Heti: 196
Havi: 942
Össz.: 194 054
Oldal: Miért érdemes segítő képviselőként tagja lenni a csoportnak?
Csoma Zsuzsanna Éva Család- és Rendszerállítása Debrecenben - © 2008 - 2018 - csaladesrendszerallitas.hupont.hu